Oulun Kärpät – Legendaarisia pelaajia vuodesta 1946

Oulun kärpät logo

Oulun Kärpät on yksi Suomen menestyneimpiä urheiluseuroja ja organisaatioita ja se on perustettu otsikon mukaisesti vuonna 1946. Seitsemään eri vuosikymmeneen mahtuu ylä ja -alamäki, mutta myös huikeita pelaajia joita suomalaiset kiekkofanit ovat saaneet kotoisessa liigassa seurata.

Kärpät on lähes koko historiansa ajan saanut nauttia jääkiekon huippupelaajista ja suurin kiitos tästä kuuluu joukkueen pitkäaikaiselle toimitusjohtajalle, Juha Junnolle. Junno siirtyi pois tehtävistään vuoden 2017 jälkeen, tehtyään pitkän uran Oululaisen jääkiekon eteen. Seuraavassa artikkelissa keskitymmekin käymään läpi parhaita Oulussa pelanneita pelaajia vuosien takaa, aina nykyhetkeen asti.

Mikael Granlund

Mikael GranlundTämä listaus ei olisi mitään ilman surullisenkuuluisaa tarinaa Mikael Granlundista. Mikael Granlund oli 17-vuotiaana todella lupaava nuori, jolle Oulun Kärpät oli tarjonneet palkaksi lähinnä uusia mailoja. Tämä ei Mikaelia täysin miellyttänyt ja mies päätti siirtyä Helsingin IFK:hon kaudeksi 2009-2010. Granlund iski ensimmäisellä täydellä liigakaudellaan 43 peliin yhteensä 40 pistettä (13+27). Oli sanomattakin selvää, että Raksilan uumenissa sijaitsevassa valmentajan toimistossa nieleskeltiin syvään ja huokailtiin, minkälainen lupaus oli joukkueesta päästetty pois. Kärpät on lähes aina tehnyt pelaajamarkkinoilla vakuuttavaa jälkeä ja kasvattunut omista junioreistaan pelaajia aina NHL:ään asti, mutta Mikael Granlundin tapaus jää pysyvänä tahrana Oululaisen urheilun historiaan.

HIFK:stä “Granny” hyppäsi suoraan Minnesota Wildin NHL-miehistöön ja on siellä sittemmin tehnyt erittäin kovaa jälkeä. Granlund on myös Suomen A-maajoukkueen ehdottomia luottomiehiä ja historiallisen 2011-kultajoukkueen arvokkain yksittäinen pelaaja. Moni saattaa muistaa 6-1 päättyneestä finaalista Ruotsia vastaan juuri Granlundin upean syötön päätylaidan kautta, josta Antero Mertarannan sanoin Janne Pesonen “niittasi Suomelle maailmanmestaruuden!”

Mika Pyörälä

Mika PyöräläNHL:ssä 36 ottelua, 66 A-maajoukkuepeliä ja 554 peliä Liigaa. Siinä on vain ote legendaarisen Mika Pyörälän meriiteistä. Pyörälä on todellinen Kärppä-ikoni joka on pelannut urallaan vain ja ainoastaan yhden joukkueen logoa kantaen (Suomessa ollessaan) rinnassaan. Pyörälä on 37-vuotias pelaaja, joka vaikuttaa siis edelleenkin (2018-2019) Kärppien riveissä, vailla minkäänlaista osoitusta uupumuksesta tai iän tuomasta hidastumisesta. Mies on ehtinyt yhteensä mättämään Liigassa pisteitä yli 300 kappaletta, eikä neljänsadan (400) ylittyminen seuraavan 3 vuoden aikana kuulosta mahdottomuudelta. Mies on myös väläytellyt mahdollisuuksiaan tehdä historiaa Liigan saralla ja jatkaa aktiiviuraansa yli 40-vuotiaaksi. Tähän joukkoon ei kovin moni pelaaja tule urallaan yltämään.

Pyörälän panos Oululaiselle jääkiekolle on merkittävä ja miehen paita tullaan Raksilan kattoon nostamaan uran päätyttyä n. 100% varmuudella.

Nicklas Bäckström

Nicklas BäckströmBäckström on varsinaisesti IFK-kasvatti, mutta loi menestyneen uransa pohjavalut nimenomaan Kärpissä, jossa pääsi nauttimaan myös Liiga-kullasta. Bäckström pelasi Kärpissä yhteensä neljä kautta, vuosina 2002-2006 jonka jälkeen hän siirtyi NHL:ään. Suoraan Liigan maalivahtitontilta NHL-joukkueen ykkösveskariksi kertoo omaa kieltään siitä, minkälainen lahjakkuus kyseessä oli. Ilman Bäckströmin huippuotteita, Oululainen kiekko ei olisi ehkä koskaan 2000-luvun alussa noussut sille tasolle, jonne se nykyään on pysyvästi jäänyt. Nykyään Bäckström pelaa Tampereen Ilveksessä (2018-2019) ja toimii osaomistajana HIFK:ssa. Varsin erikoinen järjestely siis, mutta ilmeisen toimiva sillä mies on jo 40-vuotias. Useat vedonlyöntiyhtiöt ja netticasinot ovatkin ihmetelleet tämän järjestelyn seurauksia, mahdollisen sopupeliepäilyjen vuoksi. Suomalaisena fanina tämä kuulostaa toki mahdottomalta yhtälöltä, sillä Bäckström tuskiin koskaan tekisi mitään niin tyhmään joka voisi vaikuttaa hänen maineeseensa. Ulkomailla toimivat peliyhtiöt ottavat kuitenkin kaiken varman päälle ja voit itsekin olla varma siitä, että HIFK v Ilves pelissä tulee kaudella 2018-2019 olemaan tavallista pienemmät panosrajat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *