Urheilutapahtumat Oulussa

Pohjois-Suomen suurin kaupunki Oulu tunnetaan ehkä parhaiten monista teknologiayrityksistään ja -innovaatioistaan, sekä joka kesä järjestettävästä, kymmeniä tuhansia kävijöitä keräävästä Qstock-festivaalista. Niiden lisäksi Oulu on myös erittäin vireä urheilukaupunki. Pääsarjatason joukkueita löytyy kosolti sekä naisten että miesten sarjoista ja tervakaupunkina tunnettu Oulu tuottaakin jatkuvalla syötöllä uusia maajoukkuepelaajia. Etenkin jääkiekon huippusarjoissa Suomen ulkopuolella (NHL, KHL, SHL, NLA) oululaistaustaisia kiekkoilijoita vilisee. Myös yksilöurheilun puolelta huippulupauksia löytyy, mutta Oulu on vuosikymmenten saatossa menestynyt erityisen hyvin juuri joukkuelajeissa. Kaupungin hyvää menestystä urheilun saralla selittää osittain iso ja vahva talousalue, josta seurat voivat ammentaa varoja toimintaansa yhteistyökumppaneiden avulla. Koska kyseessä on yksi Suomen suurimmista kaupungeista, palvelut ja infrastruktuuri ovat hyvällä tasolla. Etenkin nuoret pohjoissuomalaiset urheilijat suosivat Oulua, sillä kaupungissa riittää harjoituspaikkojen lisäksi myös opiskelu- ja työpaikkoja.

Menestyksekäs historia urheilun saralla on edesauttanut suorituspaikkojen ylläpitoa ja kehittämistä Oulussa. Kärppien kotiareenana toimiva Raksilan jäähalli sekä AC Oulun kotikenttä ja paikallisten yleisurheilijoiden pääkallopaikka Raatin jalkapallostadion ovat puitteiltaan huippuluokkaisia, vaikka jälkimmäisenä mainittu stadion ei tällä hetkellä aivan Veikkausliigan kenttäkriteerejä täytäkään. Raksilan pesäpallostadion on yleisökapasiteetilla mitattuna Suomen suurin ja aivan sen kupeessa seisoo täysimittaisella jalkapalloviheriöllä varustettu Ouluhalli, joka mahdollistaa hyvät talviharjoitteluolosuhteet urheilijoille golfareista voimistelijoihin ja amerikkalaisen jalkapallon pelaajista seiväshyppääjiin. Raksilan urheilukeskuksesta löytyy myös suosittu uimahalli, jossa voidaan 50-metrisen altaan ansiosta järjestää valtakunnallisia huippukilpailuja. Näiden lisäksi kaupungista löytyy myös lukuisia, lähinnä harjoittelu-, harraste- ja juniorikäyttöön suunniteltuja pienempiä suorituspaikkoja. Monipuolisen urheiluinfrastruktuurinsa ja oheispalveluiden, kuten majoitus- ja ravitsemuspalveluiden ansiosta Oulu on päässyt isännöimään monia suuria valtakunnallisia urheilutapahtumia pitkän historiansa aikana.

Kalevan kisat

Yleisurheilun SM-kisat, joita myös Kalevan kisoiksi kutsutaan, on suomalaisen yleisurheilun suurin ja tärkein tapahtuma. Paljon mediahuomiota keräävä tapahtuma kokoaa yhteen tuhansia urheilijoita, valmentajia ja toimitsijoita monipäiväiseen rutistukseen, joka on monelle uransa alkutaipaleella olevalle urheilijalle vuoden tärkein kilpailu. Vuodesta 1907 asti järjestetty Kalevan kisat on rantautunut Ouluun vuosien saatossa kuudesti vuosina 1964, 1971, 1981, 1990, 1998 ja viimeisimpänä 2016. Kisat on järjestetty joka kerta juurikin Raatissa. Kalevan kisat järjestetään keskimäärin kymmenen vuoden välein Oulussa, sillä puitteet tapahtumalle ovat ensiluokkaiset. Nykyisen Raatin stadionin pääkatsomon takaa löytyy pieniä kenttäalueita, joissa urheilijat voivat rauhassa valmistautua suorituksiin ennen varsinaista kisahetkeä. Kisapaikka on lähellä kaupungin keskustaa, joten kulkeminen stadionille on helppoa. Historiallista stadionia kunnostetaan säännöllisesti ja aivan äskettäin Raatin juoksuradat saivatkin uuden tartaanipinnoitteen.

Jääkiekko

Oululaisesta urheilusta puhuttaessa ei voi sivuuttaa Oulun Kärppiä ja sen vaikutusta koko kaupunkiin. Vaikka Oulussa ei ainakaan toistaiseksi ole nähty jääkiekon MM-kisojen kaltaisia tapahtumia, Kärppien kotiottelut ovat merkittäviä urheilutapahtumia kaupungissa. Paikallinen kiekkoylpeys vetää pelipäivinä Raksilaan tuhansia kannattajia kauempaakin, sillä tunnetaanhan pohjoista edustava Kärpät “puolen Suomen jääkiekkojoukkueena”. Hyvää juniori- ja taustatyötä tekevä kiekko-organisaatio kiinnostaa myös ulkomailla. Ei vähiten siksi, että Sebastian Ahon, Jesse Puljujärven ja Pekka Rinteen kaltaiset NHL-tähdet ovat nousseet jääkiekon eliittiin juuri Kärppien riveistä. Vuonna 2014 elvytetty Champions Hockey League on tuonut kansainväliset seurapelit takaisin Eurooppaan ja kaudella 2015–2016 Oulussa pelattiinkin CHL:n finaali Kärppien ja ruotsalaisen Frölunda HC:n välillä. Jokereiden siirryttyä KHL:ään alkoi myös Kärppien Liigasta poistumisesta pyöriä villejä huhuja, mutta toistaiseksi kuulopuheissa ei ole ollut perää.

Jääpallo

Jääpallo ei ole enää aikoihin ollut mediaseksikkäin laji Suomessa, mutta Oulussa lajilla on pitkät ja menestyksekkäät perinteet. Oulun Palloseura (OPS) ja Oulun Luistinseura (OLS) ovat molemmat miesten jääpallon moninkertaisia suomenmestareita, vaikka viimeisenä neljänä kautena Oulussa ei ole mitaleita päästy hypistelemään. Molemmat oululaiset huippuseurat pelaavat kotiottelunsa Raksilan tekojääkentällä. Maajoukkueen paidassa yhteensä 107 maalia peliurallaan iskenyt OLS-ikoni, OPS:n kasvatti Samuli Niskanen on Suomen kaikkien aikojen parhaita jääpalloilijoita ja mies toimiikin parhaillaan OLS:n seurajohtajana ja päävalmentajana. Niskasen lisäksi toinen OPS:n riveistä jääpallohuipulle noussut pelaaja on Ruotsissa ammattilaisena pelaava Pertti Virtanen. Lajin merkityksestä Oululle kertoo SM-mitalien lisäksi se, että jääpallon MM-kisat on järjestetty oululaisen “bandyn” kulta-aikoina kolmesti (1967, 1975 ja 2001). Lisäksi vuoden 1969 kisoissa yksi ottelu pelattiin isäntämaa Ruotsin sijasta Suomessa ja juurikin Oulussa.

Muut lajit

Oulussa on järjestetty paljon muitakin kansainvälisiä urheilukisoja, kuten esimerkiksi painin EM-kisat vuonna 1989 ja vastaavasti lentopallon euroopanmestaruuskilpailut vuosina 1977 ja 1993. Yksittäisiä ystävyysotteluitakin kaupungissa on nähty: vuonna 1980 englantilainen jalkapallon huippuseura Liverpool kävi pelaamassa Raatissa OPS:n jalkapallojaostoa vastaan ja tuo ottelu on edelleen yksi suurimmista yksittäisistä kansainvälisistä otteluista Oulussa. Hienointa kotiyleisölle tuolloin oli, että peli päättyi tasalukemiin 1–1. Suomen kansallislajin eli pesäpallon vuosittainen arvo-ottelutapahtuma Itä–Länsi on järjestetty Oulussa yhteensä kuudesti. Edelliset Itä–Lännet pelattiin Oulussa vuonna 2005. Ikävän leiman oululaisellekin pesäpallolle antoi vuoden 1998 surullisenkuuluisa sopupeliskandaali, jossa osallisena oli myös kaksi Oulun Lipon toimijaa. Kaupungissa järjestetään vuosittain lukuisia erilaisia tapahtumia, kuten Terwamaraton ja Ookkonää Big Air -lumilautailutapahtuma. Myös suositut Extreme Run ja väriestejuoksu on nähty useana vuonna Oulussa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *