Oulun Palloseura

Vaikka Oulun Palloseura urheasti taistelikin itselleen jatkopaikan sijoittuen kahdeksanneksi Miesten 1. divisioonassa kaudella 2017, joukkuetta ei näy Ykkösen pelikentillä kaudella 2018. Syy poissaoloon löytyy hallinnollisesta kriisistä maksurästien muodossa, minkä seurauksena asiasta vastannut lautakunta eväsi joukkueen lisenssin ja tuomitsi joukkueessa pitkään vaikuttanut manageri-valmentaja Miika Juntunen 12 kuukauden toimitsijakieltoon. Vuonna 2005 perustettu OPS, joka otti nimensä 80-luvulla hyvin menestyneeltä oululaisseuralta, jonka toiminta kuitenkin loppui 90-luvun puolelta, nousi Ykköseen vuonna 2016. Nyt vuonna 2018, on vielä epäselvää, mitä seuralle tapahtuu, sillä menetettyään lisenssinsä Ykköseen, joukkueen johto kieltäytyi pelipaikasta myös 2. divisioonassa. OPS on itse julistanut, että lisenssin evääminen tarkoittaa automaattisesti seuran toiminnan loppumista. OPS:n piiriin kuuluu myös junioritoiminta ja miesten kakkosjoukkue, joka on pelannut aiempina kausina 3. divisioonassa.

OPS:n pelihistoria on ollut myrskyisä. Seura on voittanut kahdesti SM-kultaa, mutta ei ole 80-luvun jälkeen yltänyt enää lähelle samanlaisia tuloksia. Sen menestys on ollut vaihtelevaa ja ovi on käynyt tiuhaan niin 1. ja 2. divisioonan välillä, kuin myöskin välillä 3. divisioonassa. Edustusjoukkueen päävalmentajana toimi kaudella 2017 Tapio Pääkkö, jonka johtamistaidoilla joukkueen onnistui säilyttää sarjapaikkansa. Viime vuosina OPS keräsi joukkueeseensa ulkomaalaisia pelaajavahvistuksia muun muassa Beninistä, Nigeriasta ja Brasiliasta. Tunnetuksi joukkue on tullut pikemminkin kuitenkin näiden pelaajien irtisanomisista, jotka ovat johtaneet oikeusmenettelyihin. Irtisanomisten lisäksi seuraa on leimannut syytökset pelituloksiin vaikuttamisesta. Kohujen keskeltä on usein löytynyt joukkueen managerina pitkään toiminut Miika Juntunen, joka oli osana OPS:n SM-kulta joukkuetta vuonna 1980. Leikkimielisesti joukkuetta on joskus kutsuttu Juntusten perheyritykseksi, sillä Juntusen molemmat pojat pelaavat OPS:n paidassa.

Palloseuran kultaiset vuodet

OPS perustettiin vuonna 1925, kun Oulun Pyrintö lopetti palloilutoimintansa. Se nousi vuonna 1964 ykkösdivisioonaan, ja hieman yli kymmenen vuotta myöhemmin se taisteli tiensä Mestaruussarjaan. Nämä olivat OPS:n joukkueelle menestyksekkäitä kausia, ja vuosina 1979 ja 1980 se yltyi voittamaan SM-kultaa – kumpanakin vuonna yhden pisteen marginaalilla. Edelleen tänä päivänä se on ainoa joukkue Pohjois-Suomesta, joka on voittanut Mestaruussarjan, ja se pitää edelleen suomalaisen jalkapallon ennätystä hallussaan voitettuaan 29 ottelua pääsarjataso-ottelua ilman ainoatakaan tappiota. Merkittävää seuran historialle oli myös tilaisuus kisata Eurooppa Cupin karsinnoissa. Kumpanakin vuonna OPS sai vastaansa englantilaisen legendan, FC Liverpoolin. Molempina otteluparikertoina OPS pärjäsi hyvin kotikentällään, mutta vierasotteluissa oululaiset saivat kylmää kyytiä Liverpoolin pelaajilta. OPS:n voittokulun Suomen mestarina katkaisi vuonna 1983 putoaminen ensin 1. divisioonaan, ja seuraavana kautena tippuminen 2. divisioonaan.

Ylä- ja alamäkiä

80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa OPS pelasi jaksoja sekä 2. että 3. divisioonassa. Vuonna 1996 kaudella se vieraili 1. divisioonassa, mutta jäi koko sarjan jumboksi. Vuonna 1999 OPS seuran toiminta tyrehtyi, ja jäljelle jäänyt joukkue fuusioitui AC Ouluun. Kuusi vuotta myöhemmin, Kakkosessa pelanneesta FC Dreever-joukkueesta tuli kuitenkin OPS:n reinkarnaatio. Uuden joukkueen alku oli takkuista, kunnes vuonna 2009, 14 vuoden tauon jälkeen, seura nousi Ykköseen brasilialaisen pelaajahankinnan Luiz Antonion avustuksella. Veikkausliigaa joukkue hipoi vuonna 2011 sijoituttuaan toiseksi sarjassa. Ykköseen nousun myötä seuraan tuli enemmän eloa, ja joukkueelle rakennettiin harjoituskeskus, sen junioritoiminta lähti käyntiin ja sen kakkosjoukkue alkoi pelata Miesten Kolmosta. Kausina 2013-2015 OPS-edustus tippui hetkellisesti Kakkoseen, mutta nousi täydentämään Ykköstä vuonna 2016 PK-35 ajauduttua konkurssiin. Vuonna 2017 joukkue sijoittui Ykkösessä kahdeksanneksi.

Ristiriitoja vuosien varrelta

Kaudella 2013 Palloliitto alkoi tutkia Miika Juntusen toimia, sillä hänen uskottiin tarjonneen AC Kajaanin pelaajille “kannustinrahaa” ennen joukkueiden välistä peliä. Juntusen uskotaan toimineen näin, jotta olisi saanut säilytettyä OPS:n sarjapaikan Ykkösessä. Vuonna 2014 Juntunen tuomittiin pitkään toimitsijakieltoon, mutta hän palasi manageriksi kärsittyään rangaistuksensa. Vuonna 2015 puolestaan Vladimir Nikitović ja Ivica Milutinovi tekivät tutkintopyynnön poliisille seuran toiminnasta sen purettua heidän pelaajasopimuksensa. Pelaajat syyttivät seuran muita pelaajia ja johtoa muun muassa kotirauhansa rikkomisesta ja palkanmaksun viivyttämisestä. Syyte päättyi sovintoon. Kuitenkin, kesäkuussa 2016 Oulun käräjäoikeus tuomitsi seuran katsottuaan sen purkaneen kahden pelaajan, Adson Alves Da Silvan ja Vinicius Frassonin, työsopimukset perusteettomasti. Kohua herätti myös esimerkiksi viime kaudella, kun OPS hävisi FC Hongalle 0-10 murskatappion. Harvinaisen suuresta maalierosta johtuen Veikkaus ja Suomen urheilun eettinen keskus aloittivat tutkinnan varmistaakseen, ettei häviö ollut suunniteltu.

Lisenssin eväys

Tammikuussa 2018 useat uutiskanavat kirjoittivat, että OPS:n lisenssiä 1. divisioonaan ei uusita taloudellisten ja oikeudellisten epäselvyyksien vuoksi. Palloseura teki päätöksestä valituksen oikeusturvalautakuntaan, joka kuitenkin pitäytyi alkuperäisessä päätöksessä. Syytöksen mukaan OPS oli jättänyt maksamatta niin pelaajien palkkoja, työeläkevakuutusmaksuja sekä huolto- ja turvahenkilökunnan palkkoja. Syytöstä pahensi se, että OPS oli valehdellut Palloliitolle maksujen tilasta, ja väittänyt että rästejä ei ollut. Seurauksena syytöksestä joukkueen 1. divisioonan lisenssi siis evättiin, OPS tuomittiin maksamaan 2000 euron sakot ja Miika Juntunen sai jälleen toimitsijakiellon, tällä kertaa 12 kuukauden mittaiseksi ajaksi. OPS:n joukkueelle tarjottiin sarjapaikkaa Kakkosessa, mutta tuntemattomasta syystä joukkue kieltäytyi. Seuran johto ilmaisi oikeudenkäyntien yhteydessä, ett lisenssin evääminen tarkoittaisi myös Palloseuran toiminnan päättymistä. Edustusjoukkueen pelaajat ovat joutuneet kohun seurauksesta tyhjän päälle etsimään uusia seuroja itselleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *