Oulun Kärpät

Raksilan jäähallissa riittää historiaa ja menestyksestä kertovia pokaaleja, viirejä, jäädytettyjä pelipaitoja ja julisteita. 2000-luvun menestyneimpiin Liigajoukkueisiin lukeutuva Oulun Kärpät on koko Pohjois-Suomessa Kalajoelta Utsjoelle ilmiö ja äärimmilleen viritetty jääkiekon huippuseura, joka kiinnostaa niin pelaajia ja päävalmentajia kuin NHL:n kykyjenetsijöitäkin. Moni nykyinen NHL-kiekkoilija on noussut taalaliigaan Kärpistä ja Oulun seudun lippulaivaseura kahmii armotta ikäluokkien parhaat lupaukset omien siipiensä alle. Suuri, käytännössä koko Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueen parhaista pelaajista koostuva pelaajamassa onkin yksi Kärppien jatkuvan menestystarinan salaisuus. Puitteet ja olosuhteet Oulussa ovat huippuluokkaa, olipa sitten osasi organisaatiossa pelaaja, valmentaja, joukkueenjohtaja, junioripelaaja, kiekkoisä tai -äiti tai mikä tahansa. Kärpät on Suomen jääkiekkopiireissä monelta kantilta hyvin erityislaatuinen seura ja onpa Ouluun tullut viime vuosina menetystä myös Euroopan seurajoukkueiden arvoturnauksissa.

Oulun Kärppien nimissä pelaa parhaillaan 12 joukkuetta, kun sekä Oulun Kärpät Oy:n alla pelaava Liigajoukkue ja A-nuorten SM-liigajoukkue lasketaan mukaan. Kärppien junioritoiminnasta vastaa Oulun Kärpät 46 Ry, jonka tämän hetkisistä juniorijoukkueista nuorinta ikäpolvea edustaa E-ikäisten joukkue. Myös seuran kaikki naisten joukkueet pelaavat Ry:n alaisuudessa. Varsinaisten ikäluokkajoukkueiden lisäksi Kärpät järjestävät erilaisia harraste- ja kuntosarjoja eri ikäisille. Miesten Liigajoukkue on Kärppien seurahistorian aikana voittanut yhteensä 17 mitalia, joista kahdeksan on kultaisia, kolme hopeisia ja kuusi pronssisia. Noista mitaleista peräti 11 on voitettu 2000-luvulla. Komeasti on pärjännyt myös naisten edustusjoukkue: se on 24 pääsarjakautensa aikana päässyt 16 kertaa mitaleille! Oululaiset menestyvät hyvin myös juniorisarjoissa, etunenässä C-poikien edustusjoukkue, joka on koko Kärppäperheen menestyksekkäin joukkue kuudella kullalla, yhdellätoista hopealla ja neljällä pronssilla.

Perustamisvuodet

Kun Oulun Kärpät -niminen seura perustettiin Oulussa seurakunnan nuorisotalossa Raatin kaupunginosassa vuonna 1946, jääkiekko ei alkuperäiseen lajivalikoimaan edes kuulunut. Seuran lajeiksi valikoituivat jääpallo ja jalkapallo, ja nimi ja toimintasäännöt lainattiin 16 vuotta aiemmin perustetulta Porin Kärpiltä. Jääkiekko tuli mukaan kuvioihin vasta 1947 ja Kärppiin perustettiinkin näin Oulun ensimmäinen jääkiekkojaosto. Lajin suosio oli kuitenkin aluksi pientä jääpallohullussa Oulussa, mutta jääkiekko alkoi vuosi vuodelta näyttelemään yhä isompaa roolia seuran toiminnassa – 1955 lakkautettiin Kärppien jääpallotoiminta ja 1974 jalkapallo koki saman kohtalon. Seurahistorian ensimmäinen jääkiekko-ottelu pelattiin vuonna 1949 Raahen Vesaa vastaan ja tuo ottelu päättyikin oululaisten 5–3-voittoon. Tuota historiallista ottelua seurasi 200 katsojaa ja seuraavana talvena Kärpät osallistuikin ainoana oululaisena joukkueena virallisiin sarjapeleihin. Näin alkoi Maakuntasarjasta Kärppien taival kohti Suomen kiekkohuippua.

Läpimurto pääsarjaan

50-luvulla Kärppien jääkiekkojoukkue pelasi Suomensarjaa ja vuonna 1960 seura nousi ensimmäistä kertaa SM-tasolle. Kärpistä tuli tällöin Suomen pohjoisin pääsarjatason joukkue koko maan kiekkohistoriassa. Samana vuonna SM-sarjassa sallittiin mainokset pelipaidoissa ensimmäistä kertaa; kiekkoväki saattaakin aistia tilanteessa pientä ironiaa, sillä Kärppien menestysvuosina toimitusjohtaja Juha Junno tuli tunnetuksi kovana bisneshaina ja kirstunvartijana ja Kärppien kotijään mainoskirjoa onkin ihasteltu ja vihasteltu viime vuosina. Hissiliikettä SM- ja Suomensarjan välillä nähtiin läpi 60-luvun ja Kärppien riveistä nousi monia huippupelaajia aina NHL:ään asti, mutta kotimaan kaukaloissa peli yskähteli vuodesta toiseen. Vuodesta 1974 eteenpäin Suomensarja korvattiin I-divisioonalla, jossa Kärpätkin pelasikin aina kevääseen 1977 asti, jolloin joukkue nousi jälleen pääsarjatasolle. Oululaisten pelit SM-tasolla kesti vuoteen 1989 saakka, kunnes alasarjat kutsuivat taas. 90-luvun puolivälissä joukkue kävi jopa II-divisioonasta asti hakemassa vauhtia.

Dynastia rakentuu

Vuosituhannen vaihtuessa Kärpät teki jälleen ryminällä paluun SM-liigaan ja pelasi heti paluukaudellaan 2000-2001 pronssiottelussa, jonka se kuitenkin hävisi Tampereen Ilvekselle. Seuraavina vuosina oululaiset nähtiin vuosi toisensa perään sarjan kärkikahinoissa, eikä seurahistorian toista mestaruutta tarvinnut kauaa odottaa. Ensimmäisen kultansa Kärpät voitti 1981. Kärpät pääsivät nostamaan Kanada-maljaa kauden 2003-2004 päätteeksi kaadettuaan finaalisarjassa TPS:n ja heti seuraavana keväänä “Puolen Suomen joukkue” uusi mestaruutensa. Kärpät eli kulta-aikaansa ja seitsemän vuoden mitaliputki katkesi hopeisesti vasta keväällä 2009. Lyhyehkön suvantovaiheen jälkeen Kärpät uusi tuplamestaruutensa kausina 2013-2014 ja 2014-2015. Viimeisimmän SM-kultansa Kärpät voitti keväällä 2018. Kolmessa viimeisessä loppuottelusarjassaan Kärpät on kohdannut joka kerta Tampereen Tapparan. Seuran maineikkaampiin ja menestyneimpiin entisiin ja nykyisiin pelaajiin lukeutuvat muun muassa Ilkka Mikkola, Lasse Kukkonen, Mika Pyörälä, Pekka Rinne ja Sebastian Aho.

Faktoja Kärpistä

Kärpissä on ollut useita jo entuudestaan nimekkäitä päävalmentajia Kari Jalosesta Hannu Aravirtaan, mutta moni nuori valmentajanalku on tehnyt läpimurron juuri Kärppien vaihtopenkin takana. Mikko Haapakoski, Lauri Marjamäki ja Mikko Manner ovat kaikki varsin vihreinä koutseina päässeet seuraamaan Kärppien menestystarinaa aitiopaikalta. Kärppien kotihallin katosta roikkuu kolme jäädytettyä pelinumeroa: Reijo Ruotsalaisen kantama 10, Markku Kiimalaisen pelinumero 15 ja Jari Viuhkolan selkämystä koristanut 24. Raksilan jäähallin virallinen yleisökapasiteetti on 6614 ja eniten pääsarjatason otteluita Kärppäpaidassa on pelannut jo peliuransa päättänyt puolustaja Ilkka Mikkola. Seurahistorian kaikkien aikojen paras pistemies on puolestaan Kärppäikoni Jari Viuhkola. Petopaidassa on lukuisten kotimaisten kiekkotähtien lisäksi pelannut myös liuta kovia ulkomaalaisvahvistuksia, kuten Petr Tenkrát, Ivan Huml, Josef Boumedienne sekä Adam Masur. Kärpät tekee yhteistyötä Mestisjoukkue Hermeksen kanssa.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *