Oulu

Oulu on Pohjois-Suomessa sijaitseva kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntakeskus. Väkiluvultaan Oulu on koko Suomen viidenneksi suurin kaupunki 202 058:lla asukkaallaan ja samalla Suomen neljänneksi suurin kaupunkialue. Se sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, Perämeren rannikolla. Oulun naapurikuntia ovat Kempele, Ii, Hailuoto, Tyrnävä, Liminka, Muhos, Utajärvi, Lumijoki ja Pudasjärvi. Oulun pinta-ala on kasvanut vuosien 2009 ja 2013 kuntaliitosten myötä. Vuonna 2009 Ylikiiminki liitettiin Ouluun ja vuonna 2013 hyväksyttiin kuntaliitos, jossa Oulun kaupunki yhdistyi Haukiputaan, Kiimingin, Oulunsalon ja Yli-Iin kuntien kanssa. Oulun kokonaispinta-ala vuonna 2018 on 3817,52 neliökilometriä, mikä tekee siitä Suomen 17:nneksi suurimman kunnan. Oulun pinta-ala ilman merialueita on 3050,56 neliökilometriä. Kaupungin ylin päätöksiä tekevä toimielin on Oulun kaupunginvaltuusto, jossa on 67 valtuutettua. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana on vuodesta 2015 toiminut Juha Hänninen. Oulun kaupunginjohtaja on Päivi Laajala, joka valittiin nykyiseen tehtäväänsä huhtikuussa 2017.

Oulu on Pohjois-Suomen vanhin kaupunki; Ruotsin kuningas Kaarle IX perusti Oulun 8. huhtikuuta vuonna 1605. Kaupungin nimen alkuperästä ei ole täysin varmaa tietoa, mutta todennäköisenä pidetään yhteyttä luultavasti saamen kielestä periytyneeseen sanaan ”oulu”, jolla tarkoitetaan tulvivaa vettä. Nykyään Oulu on tunnettu johtavana teknologiakaupunkina ja etenkin Pohjois-Suomen taloudellisena veturina. Ouluun perustettiin Pohjoismaiden ensimmäinen teknologiakylä vuonna 1982. Aloitusvuonna Oulun teknologiakylä oy:n, nykyisen Technopolis oyj:n tase oli 2 miljoonaa markkaa. Sittemmin yhtiö listautui pörssiin vuonna 1999 ja sen tase on hurjan kasvun myötä noussut tämänhetkiseen miljardiin euroon. Aiemmin Oulu tunnettiin lähinnä tervakaupunkina. Terva oli Oulun keskeisin vientituote 1800-luvulla, jolloin Oulu oli myös ylivoimaisesti koko Suomen suurin tervanviejä. Tervakauppa keskittyi Toppilan kaupunginosaan, mihin terva tuotiin Oulujokea pitkin ja säilöttiin Toppilansalmen pohjoisrannalla sijainneeseen Tervahoviin.

Oulun tuhoisa historia

Ruotsin kuningas Kaarle IX perusti Oulun kaupungin 8. huhtikuuta 1605. Asukkaita kaupungissa oli alkuvaiheessa noin 400 henkeä. 1600-luvulta lähtien Oulua ovat piinanneet lukuisat raivoisat tulipalot. 1600-luvun puolivälissä Oulussa riehui tulipalo kahdesti, seuraavat kaksi suurta tulipaloa pääsivät molemmat irti vuonna 1705. Vuonna 1822 tulipalo tuhosi koko Oulun keskustan. Vuoden 1901 tulipalossa paloi Toppilansalmen Tervahovi, mikä päätti Oulun tervaporvarien ajan. Vasta vuoden 1916 tuhoisa, kokonaisen korttelin tuhonnut tulipalo antoi lopullisen sysäyksen vakinaisen palokunnan perustamiseksi. Isovihan aikana vuosina 1714 – 1721 Oulu muun Pohjois-Pohjanmaan tavoin kärsi venäläisjoukkojen terrorista. Sotavuosina 5 % Oulun väestöstä kuljetettiin orjiksi Venäjälle. Yksi näistä orjista oli Kristoffer Mikkelinpoika Toppelius, joka pääsi palaamaan kotikaupunkiinsa vuosien kuluttua. Kristoffer oli Zacharias Topeliuksen isoisänisä ja hän myös toimi inspiraationa Koivu ja tähti -satuun. Suvun kotitaloa, Toppeliuksen taloa pääsee yhä katsomaan Torikadulla.

Keskusta ja kaupunkikuva

Oulun kaupunki on jaettu 23 suuralueeseen ja edelleen 106 kaupunginosaan. Tulipalot ovat muuttaneet kaupunkikuvaa useampaan otteeseen. Ennen paloja rakennukset olivat puisia ja melko matalia, mutta palojen jälkeen kaupunkiin rakennettiin myös kivitaloja. Nykyisin vanhoja puutaloalueita on jäljellä lähinnä Pikisaaren, Kuusiluodon ja Raksilan kaupunginosissa. Oulun keskusta on väkilukuun suhteutettuna pieni, noin neljän korttelin suuruinen alue. Oulun rautatieasema sekä Oulun linja-autoasema sijaitsevat keskustan itäreunalla. Oulun ydinkeskustaan, Isokadulle, avattiin vuonna 2016 kauppakeskus Valkea. Keskustassa sijaitsee myös Oulun ehkä tunnetuin puisto, “Letkupuistona” tunnettu Otto Karhin puisto, jonka halkaisee Kaupunginojan puistovyöhyke Plaanaoja. Lähellä keskustaa sijaitsevat myös Hupisaaret, joihin lukeutuvat Kiikkusaari ja Lasaretinsaari, sekä niiden väliin jäävät lukuisat pikkusaaret. Hupisaarten puistoalue on toiminut oululaisten virkistyspaikkana jo 1860-luvulta lähtien. Kolmisen kilometriä Oulun keskustasta, Hietasaaressa sijaitsee julkinen virkistys- ja matkailualue Nallikari, joka on tunnettu pitkästä hiekkarannastaan.

Oulun museot

Oulun keskustan läheisyydessä, Ainolan puistossa Hupisaarilla sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan museo, joka on perustettu vuonna 1896. Pohjois-Pohjanmaan museo on kulttuurihistoriaan keskittyvä museo, jonka perusnäyttely esittelee Pohjois-Pohjanmaan ja Oulun historiaa. Museoon kuuluu lisäksi lapsille suunnattu Mauri Kunnaksen kirjoihin perustuva Koiramäki-osasto. Lisäksi museossa järjestetään vuosittain vaihtuvia näyttelyitä. Lähellä Hupisaaria, Myllytullin kaupunginosassa sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetaidemuseo, Oulun taidemuseo. Museo on profiloitunut erityisesti nykytaiteeseen, vaikkakin museoon hankitaan myös vanhempaa taidetta. Suomalaisen nykytaiteen lisäksi museon kokoelmiin kuuluu pohjoissuomalaista 1900-luvun taidetta. Vaikka teoksia on hankittu kaikkialta Suomesta, suosii museo erityisesti pohjoissuomalaisia taiteilijoita. Oulun kaupungin eteläpuolella Kiviniemen kaupunginosassa sijaitsee Oulun automuseo, jossa on esillä noin 50 ajoneuvoa, joista vanhimmat ovat peräisin 1910-luvulta. Merimiehenkotimuseo toimii Oulun Pikisaaressa sijaitsevassa Matilan talossa ja se esittelee oululaisen merimiehen kodin esineistöä 1800-luvun loppupuolelta.

Nähtävyydet

Oulun ehkä tunnetuin nähtävyys on Kauppatorilla seisova pronssinen patsas, Toripolliisi. Muita tunnettuja oululaisia veistoksia ovat muun muassa vuonna 1881 valmistunut Oulun vanhin julkinen ulkoveistos, runoilijapiispa Frans Mikael Franzénin patsas, Pokkisenpuistossa sijaitseva suihkulähdeveistos Kalasääski ja lohi, sekä Lyötynpuistosta löytyvä Viljo Savikurjen vuonna 1967 valama pronssipatsas Pohjan neito, jota on kutsuttu myös “Oulun Havis Amandaksi.” Toripolliisin lisäksi Kauppatorilla sijaitsee Oulun Kauppahalli, joka avattiin vuonna 1901. Oulun korkein rakennus on 60 metrin korkeuteen yltävä Oulun tuomiokirkko, jonka nykyinen uusklassinen ulkoasu on Carl Ludvig Engelin käsialaa vuodelta 1832. Oulun muita tunnettuja rakennuksia ovat Kauppatorin laidalla, Vänmanninsaarella sijaitsevat Marjatta ja Martti Jaatisen suunnittelemat kaupunginkirjasto ja teatteritalo. Oulun nähtävyyksiä ja kauneimpia maisemia pääsee ihailemaan astumalla Potnapekkaan, kaupungissa liikennöivään katujunaan, jonka reitti kulkee lähinnä kevyen liikenteen väyliä pitkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *