Menestyneimmät oululaiset urheilijat

Oulu on monipuolinen urheilukaupunki, jolla on pitkä historia menestyneiden urheilijoiden kotikaupunkina. Oulu ja sen lukuisat urheiluseurat ovat tarjonneet ensiluokkaisia harjoittelumahdollisuuksia ja valmennusta, joiden avulla moni potentiaalinen urheilijalupaus on päässyt näyttämään kykynsä sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Koska jokainen urheilija ei pysty tai haluakaan kilpailla korkeimmalla huipulla, on Oulu myös mitä mainioin kaupunki monipuoliseen harrastamiseen. Urheiluseuroja Oulussa on noin 200, joten myös lajivalikoima kaupungissa on valtaisa. Vanhimmat tiedot kaupungissa järjestetyistä urheilutapahtumista ovat 1800-luvulta, jolloin purjehdus ja luistelu olivat suosittuja lajeja. Myös hiihto sekä palloilulajeista jääpallo ja jalkapallo ovat olleet Oulussa suosittuja lajeja jo pitkään.

Tänä päivänä Oulu tunnetaan luonnollisesti jääkiekosta Oulun Kärppien menestyksen johdosta. Kaupunki on myös todella monen lahjakkaan tanssijan ja menestyneen tanssiryhmän kotikaupunki. Mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen ja myös ammattimaisen uran luomiseen urheilun parissa on tehty Oulussa mahdolliseksi kaupungin monilla ensiluokkaisilla harjoituspaikoilla, joissa olosuhteet menestyksen rakentamiseen ovat taatusti kohdillaan.

Oulu on jääurheilulajien luvattu kaupunki, josta on ponnistanut huipulle monta urheilijaa. Jääkiekon parissa tunnettuja nimiä ovat esimerkiksi Mikael Granlund, Hannes Hyvönen, Kari Jalonen, Lasse Kukkonen, Lasse Pirjetä, Esa Pirnes, Mika Pyörälä, Reino Ruotsalainen, Joni Pitkänen ja Kai Suikkanen. Heistä esimerkiksi Mikael Granlund, Kai Suikkanen, Reijo Ruotsalainen, Mika Pyörälä ja Lasse Kukkonen ovat kaikki niittäneet menestystä jääkiekon parissa joko NHL:ssä, maailmanmestaruuskisoissa tai olympialaisissa. Osa jopa kaikissa niissä, kuten Mikael Granlund, joka on vuodesta 2012 lähtien edustanut NHL-joukkue Minnesota Wildia. Ennen NHL:ään siirtymistä Granlund voitti sekä suomen- että maailmanmestaruuden. Olympialaisissa Granlund pelasi vuonna 2014. Reijo Ruotsalainen on puolestaan entinen jääkiekkoilija, joka voitti arvostetun Stanley Cupin kahdesti ja menestyi NHL:n lisäksi myös muilla kilpakentillä loistavasti. Ruotsalaista pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista suomalaisista puolustajista. Jääpallon parissa oululaisista urheilijoista ovat menestyneet esimerkiksi Alpo Aho, Samuli Niskanen ja Kalevi Pirkola, joka 1960- ja 1970-luvuilla edusti Suomea 52:ssa maaottelussa ja valittiin muun muassa MM-kisojen tähdistöjoukkueeseen.

Oulu on tanssikaupunki

Oululainen Telemark Team on kilpatanssiseura, josta on noussut menestykseen todella moni suomalainen tanssija. Tunnetuimpia tanssijoita ovat esimerkiksi Sirpa Suutari-Jääskö ja hänen lisäkseen Telemark Teamistä ovat tuttuja myös Jukka Haapalainen, Hanna Karttunen, Katja Koukkula, Jussi Väänänen ja Merja Satulehto. Seuran tanssijat ovat saavuttaneet yli 200 SM-mitalia, joista kymmenet ovat kultaisia. Oulun Telemark Teamin taustalla ovat oululaiset tanssin suurnimet Salme ja Asko Raukovaara, jotka ovat tehneet vuosikymmeniä töitä tanssin puolesta. Heidät palkittiin vuonna 2015 Pohjois-Pohjanmaan urheilugaalassa elämäntyöpalkinnolla.

Oulussa on myös lukuisa joukko muita tanssiseuroja ja tanssikouluja, jotka tekevät tinkimätöntä työtä tanssiurheilun parissa. Tällaisia ovat esimerkiksi Oulu Dance Academy ja Dance Sport Club Oulu, joista jälkimmäisen riveissä tanssiva pari Eetu Lämsä ja Emilia Prykäri voittivat 10-tanssin suomenmestaruuden junioriluokassa vuosina 2015 ja 2016, ja saavuttivat kultamitalin myöskin vuonna 2018, tällä kertaa nuorisoikäluokassa. Saman seuran parit Olli Seppänen ja Peppi Kodis sekä Jaakko Saaristo ja Anne Haataja ovat myös saavuttaneet SM-kultaa viime vuosina.

Monien lajien sankareita

Suomalaisen mäkihypyn kärkinimiä on Matti Hautamäki, joka voitti muun muassa vuoden 2002 olympialaisissa joukkuemäessä hopeaa ja suurmäessä pronssia. Vuoden 2003 MM-kisoissa Hautamäki puolestaan voitti kultaa joukkuemäessä ja suurmäessä hopeaa. Torinon olympialaisissa Hautamäen mitalit olivat hopeisia sekä normaalimäessä että joukkuekilpailussa. Maailmancupissa Matti Hautamäki oli kaksi kertaa kolmas ja hän voitti 16 osakilpailua. Hautamäen veli Jussi on myös jo uransa lopettanut mäkihyppääjä, jonka paras sijoitus oli kolmossija Sapporon osakilpailusta vuonna 2001.

Kymmenottelussa oululaisten kunniaa pitää yllä Petri Keskitalo, joka teki useita Suomen ennätyksiä nuorten sarjoissa. Tokion MM-kisoissa vuonna 1991 hän ylsi viidenneksi ja MM-kisoissa vuonna 1993 ja olympialaisissa vuonna 1988 Keskitalo sijoittui yhdenneksitoista. Seitsenottelussa menestystä saavutti puolestaan Satu Ruotsalainen, jonka lajina oli myös pituushyppy. Ruotsalainen pitää yhä nimissään Tokion MM-kisoissa tekemäänsä Suomen ennätystä. Kyseisissä kisoissa Ruotsalainen sijoittui neljänneksi. Unohtaa ei voi myöskään Mika Myllylää, joka oli ehdottomasti yksi menestyneimmistä suomalaisista hiihtäjistä. Myllylä voitti yhteensä kuusi olympiamitalia ja yhdeksän MM-mitalia.

Muita tunnettuja nimiä

Suurta menestystä on saavuttanut myös Karoliina Lundahl, joka on painonnoston kolminkertainen maailmanmestari 1990-luvulta. Painonnoston EM-pronssia Lundahl puolestaan saavutti vuonna 2001. MM- ja EM-kisoista Karoliina Lundahlilla on yhteensä jopa 31 mitalia ja suomenmestaruuden hän otti nimiinsä 15 kertaa peräkkäin. Sama nainen oli myös sijalla 19. Atlantan olympiakisoissa vuonna 1996, jolloin hänen lajinaan oli kuulantyöntö. Oululaista urheiluasennetta edustaa myös esimerkiksi kehonrakennuksessa Marko Savolainen, joka oman kilpauransa jälkeen on keskittynyt valmentamiseen.

Taitoluistelussa Susanna Pöykiö sai vuoden 2005 EM-kisoissa hopeaa ja ensimmäisenä suomalaisena naisena pääsi mitaleille yksinluistelussa kansainvälisissä arvokisoissa. Telinevoimistelussa Mauno Nissisellä on suomalaisittain harvinainen voitto EM-hopeasta vuodelta 1973. Seuraavan kerran suomalaista telinevoimistelumenestystä arvokisoissa tuli vasta vuonna 1997. Oululaista raviurheilua edustaa puolestaan Jorma Kontio, joka on Pohjoismaiden voitokkain ja lisäksi Euroopan toiseksi voitokkain raviohjastaja. Oulun voi siis sanoa olevan varsin monipuolinen urheilun kotikaupunki, josta maailmalle lähteneet urheilijat ovat kerta toisensa jälkeen saavuttaneet menestystä niin kotimaisilla kuin ulkomaisillakin estradeilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *