Lentopalloilu Oulussa

Oulu – tuo kylmän Pohjolan urheilukaupunki – tarjoaa monipuoliset urheilumahdollisuudet alueen asukkaille. Oulussa toimii satoja eri urheiluseuroja, osa puhtaasti harrastepuolella, osa kilpaurheilun saralla ja osa molemmissa. Kaupungin ykköslaji on ehdottomasti jääkiekko, sillä onhan Kärpät yksi 2000-luvun menestyneimpiä joukkueita. Oululla on Kärppien lisäksi aikuisten pääsarjatason joukkue, tai on ainakin ollut, salibandyssa, futsalissa, jalkapallossa ja pesäpallossa. Myös yksilöurheilussa oululaiset urheilijat, kuten yleisurheilijat ja sulkapalloilijat, ovat saavuttaneet hyvää valtakunnallista menestystä, ja eri lajien juniorisarjoissa Oulu niittää menestystä vuodesta toiseen.

Hallilajeista kuitenkin lentopallo on ehkä Oulussa se kaikista suosituin. Oulussa ja sen naapurikunnassa Kempeleessä on pelattu lentopalloa miesten Mestaruusliigassa, ja kuntien joukkueet ovat tehneetkin jo pitkään myös yhteistyötä keskenään. Edellytykset pelata lentopalloa huipputasolla on sekä Kempeleessä että Oulussa. Pitkä historia palloilulajeissa on tuonut Oulun seudulle monia tasokkaita monitoimihalleja, joissa liigatason ottelutapahtumia voidaan järjestää. Hyvien harjoitusolosuhteiden ansiosta seurat ovat voineet ostaa pelaajia ulkomailta asti nostaen samalla alueen lentopallon profiilia entisestään.

Historiaa

Parhaillaan miesten Mestaruusliigassa Oulua edustava ETTA perustettiin loppuvuodesta 1990 kolmen alueen seuran Oulun Kiskon, Oulunsalon Vasaman ja Oulun NMKY:n toimesta. Juurikin lentopalloon erikoistunut seura nousikin heti ensimmäisen kautensa päätteeksi miesten pääsarjaan vain tippuakseen sieltä takaisin alasarjoihin seuraavana kautena. Talousvaikeuksista kärsinyt ETTA eli hiljaiseloa muutamien vuosien ajan, kunnes 1-divisioonatasolla sekä naisten että miesten puolella alkoi hiljalleen peli kulkemaan ja nousukarsinnat häämöttämään. Miesten Mestaruusliigapaikka kaudeksi 1999-2000 irtosi kuitenkin vasta villillä kortilla.

ETTA putosi taas korkeimmalta sarjatasolta vuonna 2005, ja samaan aikaan KempeLe (Kempeleen Lentopallo) valmistautui historiansa ensimmäiseen miesten 1-sarjakauteen. Yleisseura Kempeleen Pyrinnöstä eriytynyt KempeLe nousi ETTAn tavoin ensimmäisen divarikautensa päätteeksi Mestaruusliigaan. Perinteisenä pesäpallokuntana tunnetussa Kempeleessä alkoi varsinainen lentopallohuuma, ja joukkueeseen hankittiinkin kovia suomalaisvahvistuksia muista seuroista. Isoista satsauksista huolimatta KempeLeen parhaaksi sijoitukseksi jäivät puolivälierätappiot VaLePalle ja Santasportille (nykyinen Perungan Pojat). Kauden 2008-2009 päätteeksi seura siirtyi pelaamaan Mestaruusliigaa Ouluun nimellä Sun Volley.

Sun Volleyn lyhyt tähtihetki lentopallohuipulla

Huipputason lentopallojoukkue saatiin siis jälleen KempeLeen muuton myötä Ouluun, ja heti ensimmäisellä kaudellaan 2009-2010 Sun Volley voittikin sekä miesten Suomen mestaruuden että Suomen Cupin. Menestystä seurasi mestaruuskrapula, ja se jäikin runkosarjassa kuudenneksi eikä päässyt mitaleille. Myös Euroopan Cupissa, johon Sun Volley paikkansa mestaruudella lunasti, pelit eivät sujuneet kovinkaan mallikkaasti. Kolmas pääsarjakausi meni vielä pahemmin penkin alle, ja joukkue joutui karsimaan liigapaikastaan 1-sarjan voittajaa vastaan. Sen jälkeen seura laittoikin lapun luukulle talousongelmien vuoksi.

Kaikki oululaiset liigatason joukkueet ovat pelanneet kotiottelunsa Oulun urheilutalolla, jossa pelataan paljon myös monia muita palloilulajeja. Korkeimman sarjatason miesten lentopallojoukkueen talouden ylläpitäminen on kuitenkin osoittautunut Oulussa ja lähiseudulla sangen haastavaksi. ETTA onkin ollut tässä suhteessa positiivinen yllätys: aiemmin historiassaan kahdesti SM-tasolla pelannut seura nousi jälleen kauden 2009-2010 päätteeksi Mestaruusliigaan. Siitä saakka ETTA onkin edustanut yhtäjaksoisesti Oulua miesten liigassa, eikä aiempien vuosien kaltaista aaltoliikettä seuran kulisseissa ja talousluvuissa olla enää nähty.

Menestyneimmät pelaajat

Oululaisissa joukkueissa ja KempeLeessä on aikojen saatossa pelannut useita huipputason lentopalloilijoita Pohjois-Suomen omien kasvattien lisäksi. KempeLeen noustua liigatasolle joukkueeseen hankittiin muun muassa vuonna 2002 koko Mestaruusliigan pistepörssin voittanut Antti Huuskonen, Antti Kaattari, juniorina lahjakkaana keihäänheittäjänäkin tunnettu Harri Hietala ja Antti Malinen, joka oli kempeleläisten tärkeimpiä pelaajia. ETTA puolestaan hankki edellisellä liigataipaleella riveihinsä maajoukkueessakin esiintyneen yleispelaajan Teppo Heikkilän. Ja onpa muuan Tuomas Sammelvuo, nykyinen Suomen lentopallomaajoukkueen päävalmentaja, myös pelannut oman peliuransa alkutaipaleella ETTAssa.

Laadukkaasta ja pitkäjänteisestä oululaisesta seuratyöstä kertoo se, että nykyisessä maajoukkueessa pelaa useita ETTAn nykyisiä ja entisiä edustajia. Tällä hetkellä Sammalvuon rosterissa esiintyvät passari Niko Haapakoski, hakkuri Joonas Jokela sekä yleispelaajat Matias Sosunoff ja Antti Ronkainen. Edellämainittujen pelaajien lisäksi ETTAn tärkeimpiin pelaajiin kuuluvat muun muassa Anssi Hakala, keskitorjuja Ville Kaksonen ja Markus Väisänen. Pieksämäellä syntynyt Väisänen oli viime kaudella Mestaruusliigan runkosarjan viidenneksi paras torjuja ja Antti Ronkainen oli puolestaan kolmanneksi paras pistemies.

Nais- ja juniorilentopallo Oulussa

Naisten sarjassa Suomen mestaruus ei ole vielä toistaiseksi kertaakaan matkannut Ouluun, eikä pääsarjatason joukkuetta nykyisin alueelta löydykään. Menneinä vuosina ETTAn naisten edustusjoukkue on pelannut korkeimmalla sarjatasolla, ja nykyään Pohjois-Suomea hallitsevat naisten lentopallossa vain kuusamolainen Pölkky ja WoVo Rovaniemi. Pitkäikäinen urheilun yleisseura Oulunsalon Vasama on jo vuosikymmenien ajan ollut tuttu näky naisten sarjoissa, mutta seuran edustusjoukkue pelaa parhaillaan aluesarjatasolla. Arvokasta juniorityötä Oulun seudulla tekevät OsVan lisäksi KempeLe, Oulun NMKY ja Oulun Kisko.

Oululaisen lentopalloilun tulevaisuus

Konkursseista ja kaupungin vaihdoista huolimatta Oulussa ollaan osoitettu, että SM-tason lentopallo on tullut tervakaupunkiin jäädäkseen. Alueen lippulaivaseura ETTAn organisaatio on hyvin hallinnoitu, ja vaihtuvuus edustusjoukkueen pelaajarungossa on ollut vähäistä. Kaupungin koko ja työmahdollisuudet edesauttavatkin pelaajien hankintaa ja pitkienkin jatkosopimusten tekemistä. Tämänkaltainen kilpailuetu on tärkeä, sillä lähimmät liigajoukkueet Oulusta löytyvät jo Rovaniemeltä (PerPo) ja Kokkolasta (Tiikerit). Juniorituotannosta vastaavat neljä seuraa toimivat harmoniassa pääseura ETTAn kanssa ja vastavuoroisesti muut seurat hyötyvät ETTAsta taloudellisesti ja imagollisesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *