Kurkistus Oulun Pyrintöön

Oulun Pyrintö ry on oululainen urheiluseura, joka on perustettu vuonna 1904. Seuran lajeja ovat yleisurheilu, paini, painonnosto ja telinevoimistelu. Seura toimii urheilijoitaan kasvattavana ja ohjaavana tekijänä niin harrasteliikunnassa, nuorisourheilussa, kilpaurheilussa kuin huippu-urheilussakin. Käytännössä Oulun Pyrintö toimii siten, että se luo jokaiselle jäsenelleen mahdollisuuden pyrkiä omien tarpeidensa ja edellytystensä mukaisesti juuri niin pitkälle kuin mahdollisuus on. Se voi tarkoittaa urheilijan päätymistä kansallisen ja kansainvälisen tason urheilijaksi tai seuran valmentajaksi tai seuratyöntekijäksi.

Oulun Pyrintö koki ensihetkensä 19.10.1904, jolloin seura perustettiin Oulun Kauppa-apulaisyhdistyksen urheiluseuraksi. Itsenäiseksi seuraksi Pyrintö irtaantui vuonna 1909 ja nimi “Oulu” lisättiin Pyrintö-nimeen vasta vuonna 1922. Tällöin seuran viralliseksi nimeksi julistettiin Voimistelu- ja Urheiluseura Oulun Pyrintö ry. Seuran historiassa sen lajivalikoimaan on kuulunut nykyisten lajien ohella myös muita lajeja.

Oulun Pyrinnön toiminnassa mukana olleita lajeja ovat jalkapallo, jääpallo, maastohiihto, luistelu, nyrkkeily, pyöräily, uinti, vesipallo, pesäpallo ja koripallo. Viimeistään 1970-luvulla Oulun Pyrintö keskittyi neljään lajiin: telinevoimisteluun, painonnostoon, painiin ja yleisurheiluun. Kyseisissä lajeissa seura on niittänyt paljon menestystä, kuten Leo Honkalan olympiapronssillaan vuonna 1952. Muita kansainvälistä menestystä painissa ovat saavuttaneet esimerkiksi Matti Laakso ja Aimo Mäenpää. Painonnoston osalta Oulun Pyrintö on ollut kotiseurana useille menestyneille urheilijoille. Karoliina Lundahl nosti itsensä 1990-luvulla kolmesti maailmanmestariksi painonnostossa ja edusti Suomea myös yleisurheilun puolella.

Suurinta menestystä Oulun Pyrinnön urheilijat ovat kuitenkin saavuttaneet yleisurheilun puolella, jossa jokaisella vuosikymmenellä seuraa on edustanut lukuisia todella menestyneitä urheilijoita, jotka ovat saavuttaneet mitalisijoja niin kotimaisissa kuin ulkomaisissakin arvokisoissa. Telivoimistelussa Oulun Pyrintöä suurimmin saavutuksin on edustanut 1970-luvun taitteessa EM-mitalille yltänyt Mauno Nissinen.

Voimistelu

Oulun Pyrintö tarjoaa harrastus- ja kilpailumahdollisuuden telinevoimistelijoille monessa eri ikäluokassa. Lajina telinevoimistelu on monipuolinen ja antaa parhaimmillaan hyvän pohjan mille tahansa lajille. Naisten telinevoimistelussa telineitä on neljä ja telineiden lisäksi liikkeitä tehdään myös permannolla. Miesten telinevoimistelussa telineitä on kuusi ja niihin sisältyvät esimerkiksi renkaat. Tällä hetkellä seuran voimistelijoita on 60 ryhmän verran ja jokaisessa ryhmässä on 10-14 voimistelijaa. Lajin parissa voi aloittaa jo nuorella iällä, sillä tarjolla on omia temppujumpparyhmiään 2-3 -vuotiaista lähtien. Harrastuksen edetessä voimistelija voi taitojensa ja intonsa mukaan valita joko harrastelinjan tai kilpalinjan, joista jälkimmäinen on nimensä mukaisesti kilpailuihin tähtääville tarkoitettu. Harrastelinjalla eri voimisteluryhmät jaetaan ikä- ja taitotasoittain, jolloin jokainen voimistelija voi harrastaa itselleen sopivassa ryhmässä ja siten saavuttaa parhainta mahdollista tulosta harrastuksessaan.

Yleisurheilu

Oulun Pyrintö järjestää harrastus- ja kilpailumahdollisuuksia jäsenilleen monilla eri tasoilla. Yleisurheilukoulut innostavat lapsia liikkumaan ja siitä eteenpäin urheilu-uraa voi jatkaa erilaisissa valmennusryhmissä. Mikäli yleisurheilija haluaa saavuttaa huippu-urheilijan tason, vaaditaan häneltä useimmiten lapsuudesta asti kestänyttä paneutumista asiaan. 13-vuotiaana seura suosittelee 4-5 viikoittaista harjoitusta, kun taas täysi-ikäisyyteen mennessä harjoituksia on jo tuplaten. Harjoituskerrat riippuvat kunkin urheilijan yksilöllisistä tarpeista sekä lajin vaatimuksista. Pyrinnön valmennusryhmät toimivat lokakuusta syyskuuhun ja ne on tarkoitettu aktiivisesti harjoitteleville ja nuorten SM-kilpailuihin tähtääville urheilijoille. Kisaamista seuran riveissä pääsee harjoittelemaan kesäisin lähes viikoittain Oulussa järjestettävissä kisoissa. Oulun Pyrintö on monen huipulla urheilevan seura ja vähintään aikuisten A-luokan tai Kalevan Kisa -edustusoikeus on tälläkin hetkellä monilla seuran kasvateilla erityisesti eri juoksu- ja kävelymatkoilla, kolmiloikassa, seiväshypyssä ja moukarinheitossa.

Painonnosto

Painonnoston osalta Oulun Pyrintö on niittänyt menestystä jo vuodesta 1948 lähtien, jolloin suomenmestaruuden voitti Tatu Lund. Pyrinnön kaikista menestyksekkäin painonnostaja on puolestaan ollut aiemmin mainittu Karoliina Lundahl, joka nousi maailmanmestariksi peräti kolme kertaa vuosina 1994, 1996 ja 1998. Oulun Pyrinnön painonnostajat harjoittelevat ensiluokkaisissa olosuhteissa Kasarmin liikuntahallissa, jossa harjoituksia pidetään niin kilpaileville kuin painonnostoa harrastavillekin.

Painonnoston pariin voi siirtyä aikaisintaan 10-vuotiaana, jolloin voi alkaa opettelemaan painonnoston tekniikoita muun harjoittelun ohella. Painonnoston etuna on sen monipuolisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia kehittävä piirre ja lajina se sopii aivan kaikille iästä riippumatta. Oulun Pyrintö järjestääkin punttikouluja sekä lapsille että aikuisille. Kisamenestystä Oulun Pyrinnön urheilijat ovat saaneet jo aiemmin mainittujen arvokisamitalistien lisäksi myös kansallisella tasolla, jossa esimerkiksi vuonna 2017 useampikin Pyrinnön urheilija oli kolmen kärjessä SM-kisoissa.

Paini

Painia harrastavat pyrintöläiset ovat hyvissä käsissä, sillä Oulun Pyrintö on painin ehdottomia ykkösseuroja Suomessa. Painonnosto on myös yksi maailman vanhimmista urheilumuodoista ja sen suosio perustuu kenties lajin voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja notkeutta vaativaan monipuolisuuteen. Pyrinnön riveissä urheilevat voivat toimia lajin parissa niin harrastus- kuin kilpailumielessäkin. Lapset pääsevät lajin pariin seuran järjestämissä painikouluissa ja jos kilpaileminen kiinnostaa, on seuralla erilaisia väli- ja kilparyhmiä. Myös aikuisille harrastajille on oma ryhmänsä. Kaiken kaikkiaan Oulun Pyrintö on sekä harrastus- että kilpaurheilullisesti yksi Suomen maineikkaimmista seuroista, joka tekee parhaansa eri-ikäisten ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Toiminnan takana on vahva osaaminen, joka on syntynyt vuosien kokemuksella seurassa harjoitettavissa lajeissa. Oulun Pyrinnössä saatava valmennus on laadukasta ja ammattimaista, mutta seura pyrkii urheilijoidensa kehittämisen ohessa kehittymään myös itse entistäkin paremmaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *